Hvem har ansvaret ved et trafikuheld?

Hvis du har været i en bilulykke, kender en der har eller måske bare har været tæt på, kan det være meget rart at have styr på, hvem der egentlig har skylden eller ansvaret.
I nedenstående forklarer vi - sammen med sammenligningsportalen Samlino.dk - hvem der har ansvaret i forskellige typer trafikuheld. Disse er baseret på domme i tidligere sager.


Uheld ved venstresving
Hvem der har ansvaret ved en venstresvingsulykke afhænger meget af, om den svingende har gjort tegn til sit foretagende. Er dette gjort i retmæssig tid, skal de to biler i uheldet dele ansvaret, men hvis det ikke er tilfældet, er det udelukkende bilen, der ikke giver tegn, der har skylden.
Såfremt uheldet sker i et lyskryds, hvor begge biler svinger til venstre, deles ansvaret også.

Påkørsel af holdende køretøjer
Det er meget simpelt, hvem der står med ansvaret, hvis der sker en ulykke ved påkørsel af en holdende bil. Er denne bil parkeret lovligt, har den påkørende hele ansvaret for ulykken - også hvis det eksempelvis er i nødsporet på motorvejen. Der kan dog forekomme undtagelser, hvis det er mørkt, og den påkørte bil ikke er ordentligt belyst.

Sammenstød med modkørende bil
Ved et sammenstød mellem to modkørende biler deles ansvaret generelt ligeligt. Den eneste undtagelse for dette er, hvis den ene modkørende har overskredet vejens forløb eller bane.

Kollision ved sammenfletning
Ved et uheld ved sammenfletning er reglerne meget simple, idet man deler ansvaret ligeligt i stort set alle tilfældene. Dette hænger sammen med, at begge bilister bør være opmærksomme, når der forekommer sammenfletninger på vejen.

Påkørsel bagfra og opbremsning med hensyn
Den påkørte har ikke noget ansvar, når vedkommende bliver påkørt bagfra, såfremt man bremser af hensyn til andre, og den påkørende vil have hele ansvaret. Dette gælder ligeledes for opbremsning for dyr. Bremser man dog op uden grund, har man ansvaret.
Bliver man påkørt bagfra på grund af en anden bils manøvre, har denne ansvaret.

Køsammenstød
Harmonikasammenstød opstår ofte ved trafikuheld eller i tæt trafik under myldretiden. Hvis den forrest kørende bil stopper op af trafikale årsager, har den intet ansvar, mens bilerne bagved, der støder ind i hinanden, skal dække sit eget forparti og den forankørendes bagparti.
Kører en bil ind foran den bil, der kører forrest, og dermed forårsager sammenstødet, har den dog hele skylden.

Uheld i højresving
Højresvingsulykker har du nok hørt om mange gange i forbindelse med lastbiler, der rammer cyklister eller lignende. Gør du dette i din bil, har du det fulde ansvar, men rammer du en anden bil, er det lidt anderledes. Her deles ansvaret, hvor du vil skulle betale ⅔. Er der dog tale om en cyklist eller en knallert, vil du have det fulde ansvar.

Sørg for at være dækket ordentligt
Der kan altså være mange sammenhænge, hvor man har en grad af ansvar i et trafikuheld, og dermed skal betale. Derfor er det vigtigt at være ordentligt dækket på sin bilforsikring, så man ikke ender med at betale for meget i erstatning, hvis uheldet skulle være ude.

 

 

 

Bilernes Hus er godkendt skadecenter og vi hjælper naturligvis med kontakten til taksator, skadesanmeldelsen, kommunikationen med forsikringsselskabet mv., - uden du behøver at gøre noget.

Læs mere om vores skadecenter

 Publiceret: 31-03-2018
Udvalgte biler
Volkswagen Polo 1,2 TSi 90 Comfortline BMT
26.000 km.
156.880 kr.
Audi A3 1,6 TDi 110 Sport SB
119.000 km.
188.880 kr.
Skoda Octavia 1,0 TSi 115 Style
42.000 km.
203.880 kr.
Volkswagen Golf VII 1,5 TSi 130 Comfortline DSG
13.000 km.
265.880 kr.
Nyheder & tips
Nyheder / blog / tips
Få gode tips og tilbud i din inbox