VIDEO Se bilguidens test af den opgraderede elbil Volvo XC40 Recharge
Volvos første elbil XC40 Recharge har fået en markant opgradering som højner rækkevidden. Bilguiden har kigget nærmere på den nye Single Engine udgave med modelår 2024, som netop er kommet til Danmark og står klar til prøveture. I videoen, som du kan se herover, testes både rækkevidden, ladehastigheden og køreegenskaberne.
Den opdaterede Volvo XC40 Recharge, som allerede tituleres modelår 2024, har præcis samme ydre som modelår 2023. Men under hjelmen er der sket markante ændringer – især for Single Engine-udgaven, hvor forhjulstræk (FWD) er blevet til baghjulstræk (RWD). Det er første gang i over 20 år, at Volvo igen producerer en bil kun med baghjulstræk.
Den nye drivlinje med baghjulstræk er blevet mere effektiv og vejer mindre. Samtidig er batteriet i modellen vokset fra 69 kWh til 82 kWh bruttokapacitet.
Selvom bilen grundet det større batteri burde være tungere, er det faktisk ikke tilfældet. Den nye udgave vejer 2.001 kg uden passagerer, mens den tidligere med forhjulstræk vejede 2.030 kg.
Med kapacitetsforøgelsen af batteriet følger dermed også en længere rækkevidde på op til 571 km mod den tidligere udgaves 423 km (WLTP).
Drivlinjen er også blevet lidt mere potent, da antallet af hestekræfter er vokset fra 231 til 252 hk mens momentet er vokset fra 330 til 420 Nm.
Endelig er den maksimale ladeeffekt vokset fra 150 til 200 kW ved en DC-lynlader.
Bilguiden testede XC40 på de sønderjyske motor- og landeveje. I alt 334 km blev det til. Foto: Bilguiden
Testen: Hvordan oplevede vi rækkevidde og ladehastighed på bilerne?
Vi påbegyndte testen i Esbjerg med både en XC40 Recharge Single Engine (P6) MY23 og den nye MY24 RWD. Begge opladt til 90 procent. Modellerne havde to nævneværdige forskelle, idet MY24 var udstyret med 20” fælge, modsat de standard 19” fælge der var på MY23. Derudover var MY24 med panoramaglastag (Ultimate).
Herfra kørte vi ad motorvejen mod Kolding og videre mod Kliplev i Sønderjylland. Her tog vi en afstikker ud mod Sønderborg men vendte om kort før, vi nåede byen. Ved Kliplev tog vi landevejen mod Tønder og herfra videre mod Ribe, hvor vi landede efter 254 km med 6 procent på batteriet i MY23, mens MY24 fortsat havde 21 procent på batteriet. De ekstra procent rakte til yderligere 80 km, inden vi landede med 6 procent hos en lynlader ved Esbjerg.
Ved begge ladestop målte vi den maksimale opnåede ladeeffekt. MY23 formåede at komme op på 136 kW på en 300 kW lynlader. Den delte dog opladeren med en anden elbil. MY24 havde opladeren for sig selv og opnåede flotte 206 kW.
Ladehastigheden ved en DC-lynlader skulle på papiret være opgraderet fra maksimalt 150 til 200 kW. Vi opnåede hele 206 kW. Foto: Bilguiden
Hvad med baghjulstræk kontra forhjulstræk?
Vi oplevede begge en forbedret køreoplevelse i den nye MY24 med baghjulstræk. Især ved acceleration. Ved normal motor- og landevejskørsel uden acceleration og sving var den oplevede forskel dog meget begrænset. Hør meget mere om vores oplevelse i videoen i toppen af artiklen.